Grundslipning innebär i stort att eggen på föremålet formas, poleras och sedan striglas i flera steg för att uppnå en optimal funktionsnivå. Hos oss så betyder det att du får en skärpa på dina knivar motsvarande nyskick eller bättre!
När vi grundslipar din utrustning så gör vi det alltid metodiskt och med stor omsorg. Utgångspunkten är alltid att avverka så lite material som möjligt vilket i förlängningen innebär en längre livslängd för din utrustning.
När vi utför slipningen så kyler vi konstant föremålet med ett kylmedium. Det finns således ingen risk för att din utrustning tar skada pga. hög värmeutveckling, vilket annars kan inträffa om man använder t.ex bandslipar eller annan utrustning med höga varvtal.
Hur ofta en grundslipning behöver genomföras beror bland annat på hur föremålet används, vad det är för typ av material och hur det tas om hand. För en glad hemmakock så räcker det oftast med att grundslipa sina knivar 1-2 gånger per år, medans de som arbetar med knivar professionellt behöver göra det betydligt oftare!
För att dina knivar skall fungera bra över tid så är det viktigt att de underhålls på rätt sätt efter en grundslipning. Genom att använda ett skärpstål eller bryne, alternativt en strigel, mellan tillfällena så ger du din kniv bra förutsättningar att bibehålla skärpan och förlänger således eggens funktionalitet.
När skärpningen inte längre räcker till så är det dags att grundslipa kniven på nytt.
Framkörningsavgiften tas ut för att täcka transportrelaterade kostnader som uppstår vid användandet av tjänsten såsom åtgång av drivmedel, vägtullar och slitage.
Nej, framkörningsavgiften är densamma för alla användare inom Stockholm och Uppsala län.
I nuläget är vi endast verksamma i Stockholm, Västerås och Uppsala län. Men, beroende på storleken av uppdraget, så går det eventuellt att hitta lösningar och du är välkommen att höra av dig om du behöver våran hjälp.
Man slipar sin kniv främst för att en slö kniv är betydligt mindre effektiv att arbeta med. En slö kniv blir också farligare att arbeta med eftersom den ofta "glider" ovanpå råvaran, vilket gör att man slinter lättare. En vass kniv skär å andra sidan lätt och smidigt igenom råvaran. Den lämnar en slät och fin snittyta och skadar inte fibrerna vilket innebär att råvaran drar åt sig mindre vatten vid tillexempel kokning. Råvarorna behåller tack vare det sin smak, konsistens och saftighet.
Ja det kan man absolut göra, och det gör vi! Däremot så tandar vi inte om knivar vilket är något helt annat, dvs. vi slipar enbart upp de befintliga tänderna på den kniv som lämnas in.